Vrsta papig, ki je predvsem v ZDA in tudi v evropskem prostoru zelo priljubljena zaradi svoje lepote, barve perja, drže telesa in pa zaradi mirne narave. Poznavalci jih imenujejo kar manekeni med papagaji. Za Eklektuse je značilno, da niso moteči za družino, saj nimajo pogostih kričečih zvokov, kot je to značilno za nekatere druge vrste. Zelo hitro se udomačijo, in navežejo na družinske člane.

Matična domovina so otoki Sundo, Sumbo, Moluški, Salomonovi otoki, ter otoki Aru, Nova Gvineja in vzhodna stran otočja Cape York. Njihov naravni prostor so pragozdovi in gorati predeli do višine 1900 m.

O teh pticah in njihovem življenju v naravnem okolju je le malo znanega. Do nedavnega je veljalo, da obstajata dve vrsti papig – zelene in rdeče modre. Značilnost te vrste je, da so samčki zeleni, samičke pa rdeče oz. rdeče modre. Doslej je znanih 10 podvrst (Larry Lovell misionar – Papua New Guinea).

Pri nas doma imamo SOLOMON ECLECTUS, ki je poleg podvrste VOSMAERI in RED-SIDED najbolj priljubljena vrsta med Eklektusi zato bo opis te podvrste.

 

 

 

 

 

 

 

    © 2003 Robert Sekardi. Vse pravice pridržane. Oblikoval: Mitja Zupanec