Eklektusi so zelo inteligentna bitja, ki se zelo hitro učijo in udomačijo. Navežejo se na vse družinske člane. So neverjetno družabne živali. Glede na to, da imamo doma tudi sivega žakoja, lahko rečem, da po raznih sposobnostih in hitrosti učenja popolnoma nič ne zaostajajo za žakoji. Edino pri govornih sposobnostih je žako fenomen med papagaji. Seveda tudi Eklektusi govorijo in se lahko primerjajo z Amazonkami. Kot večina ročno hranjenih mladičev, Eklektusi spregovorijo tudi že z štirimi meseci starosti. Vsekakor pa pri njih odtehta neverjetna lepota barve perja, drža telesa in pa vsekakor mirnost. Veliko vrst papig je pogostokrat moteča za družinske člane, ker so pogosto zelo glasne. Za Eklektuse to ne velja.

ODLOČITEV O NAKUPU

Čeprav nam je sama pojava papige všeč, pa moramo pred nakupom razmisliti, ali ji lahko nudimo vse pogoje in če ji bomo lahko vsak dan posvetili nekaj našega časa. Eklektusi so vrsta, ki se zelo naveže na vso družino, in ravno zato potrebujejo pozornost. So ena redkih vrst papig, ki pustijo ljudem, da se igrajo z njihovimi mladiči.

Zato je zelo pomembno, da pred nakupom razmislimo, se vprašamo, ali bomo pripravljeni skrbeti zanjo, jo hranili in negovati dolgo let. Popolnoma udomačen Eklektus pomeni za nas veliko odgovornost. Nikakor ne moremo narediti primerjave z želvo, zlato ribico. Potrebuje vsaj toliko pozornosti kot pes. Eklektusi ob pravilni prehrani živijo več kot 50 let in so polnopravne članice družine. Eklektusi niso prodajno blago, ki se seli od kupca do kupca. Stres, ki ga doživlja ptica pri prehodu od lastnika do lastnika je nepopravljiv. Zato nikoli ne bi smeli pomisliti, da bi prodali ptico, ki je nekaj let z vašo družino. Pomislite samo na čustva papige, ko se naveže oziroma jo navežete nase. Ko smo odločeni za nakup papige priskrbimo primeren prostor v stanovanju, kamor bomo postavili kletko.

KLETKA

Danes je na izbiro veliko različnih vrst kletk, različnih velikosti in oblik. Vse pa so po večini že iz neškodljivih materialov. Kletko kupimo in ob primerni negi jo imamo lahko dolgo let, zato pomislimo na našega novega člana. Veste o čem govorim. Nekateri so pripravljeni odšteti veliko denarja za papigo, pri kletki pa se zaustavi. Eklektusi so papige, ki potrebujejo veliko prostora, ker radi plezajo,zato je potrebno že pred nakupom razmišljati o tem. Najboljše kletke so takšne, kjer se jim streha odpre in ko želimo papiga pride sedet na palico in počuti se svobodno. Pomembno je, da je na dnu mreža, skozi katero padajo ostanki hrane in iztrebki. 

Dno mora biti premično, da je kletko najlaže in najhitreje čistiti in seveda zagotavlja večjo čistočo. Palice za sedenje morajo biti lesene in premera vsaj 25 mm. Posodice za hrano morajo biti vsaj tri, pri nas uporabljamo štiri. Ena za vodo, ena za semensko hrano, ena za sadje in zelenjavo in ena za različno občasno prehrano. Najboljše so iz nerjaveče pločevine ali porcelana zaradi enostavnosti čiščenja. Eklektusi so zelo igrive papige, zato je priporočljivo, da v notranji del namestimo razne igrače, lestve, plastične verige, katere papigi popestrijo dan ko nas ni doma.

             

STOJALO

Ko smo doma je najlepše če je naš družinski član spuščen – izven kletke. Najboljše je stojalo. So neverjetno draga, vendar ob minimalni angažiranosti in domišljiji za nekaj tisočakov v Obiju, Bauhausu. dobimo vse potrebno, da ga v dobri uri naredimo sami. Našemu ljubljenčku omogoča prostost, občutek neomejenosti, ki je nujno potreben za dobro počutje naše ptice.

OSKRBA

Najpomembnejše pri oskrbi je vsekakor ljubezen in domiselnost. Potrebno se je postaviti na mesto ptice v kletki in razmisliti kako ji lahko izboljša pogoje za življenje. Čistoča, sveža hrana in voda, veje za glodanje, možnost odprte kletke ko smo doma.

Poskrbeti moramo da ptica pride v stik z naravno svetlobo – sončnimi žarki. Le to je nujno potrebno za nastanek vitamina D v koži. Ta vitamin je pomemben za absorpcijo kalcija iz črevesa in s tem zdravih kosti in mišic. Kadarkoli je mogoče odnesemo ptico na balkon, teraso (seveda kadar temperatura ni nižja kot 16 stopinj). Potrebno pa je paziti na prepih.

KOPANJE EKLEKTUSOV

Vse naše papagaje že kot mladiče navadimo na kopanje. V kadi z ročko za tuširanje. Kopamo jih enkrat tedensko, v poletni vročini tudi večkrat. Zaradi pogostega kopanja je perje zdravo in se lesketa.

ČISTOČA

Čistoča je zelo pomemben del oskrbe ptic, ki so nameščene v majhnem življenjskem prostoru. Palice za sedenje morajo biti vedno čiste, ravno tako posodice za hrano in vodo. Priporočljivo pa je vsaj enkrat mesečno dezinfekcirati celotno kletko z razkužilom (dobi se pri vsakem veterinarju in lekarni).

Tako kot vsako bitje imajo tudi Eklektusi svoj prostor in potrebe, ki jih je potrebno upoštevati. Ko jih človek opazuje pri igranju, prehranjevanju ali kar tako, začuti povezanost med živaljo in človekom. Zato smo jim dolžni vračati z nego, pogovorom in pa kar je največ, z ljubeznijo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    © 2003 Robert Sekardi. Vse pravice pridržane. Oblikoval: Mitja Zupanec