Kliknite za povečavo

Plemenite papige (Solomon Eclectus) so dolge 33-35 cm. Samčki so zelene barve, rdeči in črni pod letalnimi peresi in ob straneh telesa. Rob peres je svetlo moder, prav tako konice repnih peres z zaključkom rumene barve. Zgornji del kljuna samčkov je oranžen z odtenkom rumene barve, spodnji del pa črn.

Samčki vseh podvrst so si zelo podobni, in če ne poznamo izvora ptic, je razlikovanje podvrst tudi med poznavalci skorajda nemogoče. Pri mladičih je kljun temno rjav in se obarva pri letu in pol.

Temeljna barva samic je temno rdeča in kostanjeva, z velikimi predeli vijolične in modre barve v spodnjem delu telesa. Glava in vrat je rdeče barve. Barva perja pod krili je rdeče črne barve. Barva perja na repu je temno rdeča, na konicah pa svetlejša. Samice imajo črno barvo kljuna, mladiči pa rumenkasto črn kljun.

Značilnost Salomonskih Eklektusov je, da imajo samice ozek obroč modrega perja, ki obkroža oko. Samčki so nekoliko večji kot samičke. Kakovost perja je drugačna kot pri ostalih papigah, saj se perje tesno stiska in je na videz kot dlaka. Na soncu se barva perja lesketa. Pri samčkih fluorescentno zeleno, pri samičkah pa modro in rdeče.

 

 

 

 

 

    © 2003 Robert Sekardi. Vse pravice pridržane. Oblikoval: Mitja Zupanec