Končno nekaj o nas. Zaradi vseh prošenj in želja, sem se končno odločil, da napišem še nekaj o naši družini, ter o tem, kdo sploh smo in kdo stoji za tem "internetom". Ja, ni enostavno pisati stvari, ki jih najbolj poznaš. Smo povprečna, mlada tričlanska družina.

Živimo v hiši na Jesenicah z našo pudljico in pernatimi prijatelji. Lastniki družinskega podjetja, kajti sam nikoli nisem razumel dejstva, da hodiš v službo do penzije za enako plačo. Res je, da delamo pogosto tudi po 16 ur dnevno, vendar pa se za "svetlo prihodnost" odločamo in trudimo sami. Ker nam narava dela ne omogoča daljšega letnega dopusta, izkoriščamo našo prikolico čez vikende v Stella marisu v Umagu. Če boste kdaj v tem avtokampu opazili igralnico in na njej papige, potem ste na pravi poti. Vabljeni na kavico in klepet. Ponavadi v septembru pa izkoristimo poslovno izobraževanje z oddihom v tujini. Seveda pa so naša največja strast poleg moje čustveno-inteligenčne psihologije, ter mednarodne ekonomije papige.

Že od moje mladosti smo imeli pri hiši razne živali. Vse se je pričelo z penanto, pa z Jakom – sivi žako. Zasvojili pa so me agapornisi, pa ročno hranjenje le teh. Do sedaj smo jih vzgojili več kot 200. Res so neverjetni. Genetika – ta pa je tista, ki mi ne da miru. Vzgojiti vrhunske, velike, močne, barvno izrazite, čistih linij - personate. Predvsem naravno zelene, temno zelene, olivne, modre, kobaltne, violetne ter mauve - črne. Že pred leti pa sem opazil eclectuse. Noro. Seveda finančne zmožnosti niso dopuščale, vendar pa je želja ostala. Sedaj so doma trije pari. Dva para Solomon eclectus, ter par vosameri eclectus. Zaradi gradnje voljer se je prostor povečal in zato so doma še Galah – rosa kakadu, pa pritlikave are Nobilis, da ne pozabim na ene izmed najbolj inteligentnih papig Caique – Pionites leucogaster xanthomeria ... ostaja pa želja in cilj Inka kakadu. Vse papige, ki so na strani podrobno predstavljene tudi vzgajamo ter ročno hranimo.

Dela in ciljev je še zadosti. Do konca tega leta 2004 končati vse notranje prostore, zunanje velike voljere, ter izdelati popoln video nadzorni sistem za opazovanje vsake posamezne voljere iz računalnika v dnevni sobi. Moje mnenje in prepričanje je, da je potrebno zares detaljno spoznati posamezno vrsto, njeno naravo, prehrano, navade, saj je to edina možnost za sinergijsko delovanje z papigo. In pa seveda razumevanje, da se mi prilagajamo papigi in ne ona nam. Predvem znanje, ki ga črpam od naših prijateljev, pa od znancev iz ZDA, Nemčije, Avstrije, Belgije, ter literature je tisto ki prinaša rezultate. Neverjetno prijazna družina v ZDA, ki mi po mejlu odgovarja na vsa vprašanja. 5000 papig imajo in v vsakem letnem času vsaj 300 - 400 mladičev na ročnem hranjenju. Mogoče droben nasvet za vse, ki se ukvarjajo z vzrejo. Pred samo vzrejo, mora biti človek najprej profesionalni trener papig, kajti le tako zares lahko spozna vse drobne stvari, ki pa na koncu odločajo o uspehu vzreditelja. Pravilo, ki so me ga naučili. Preden vzrejaš, moraš imeti vsaj dve leti to vrsto papige ki jo vzrejaš v stanovanju, za trening, opazovanje navad, prehrane ...

Za lastnike papig pa – ponudite jim veliko kletko, plezalnico, kvalitetno prehrano, veliko sadja in zelenjave, omogočite jim stik z naravno svetlobo, ne pozabite na kopanje vašega ljubljenčka, in pa seveda nudite jim veliko ljubezni, kajti le tako vam bo papiga vračala vse svoje kvalitete, ki jih premore. In verjemite. Papige premorejo v vseh pogledih veliko več, kot si ljudje lahko sploh predstavljamo.

Vabljeni vsi ljubitelji, na kavico, klepet, izmenjavo znanja in izkušenj ali kar tako. Vsako mnenje, pozitivno, kot negativno je zelo dobrodošlo, kajti le tako se lahko izboljšujemo. Želja po znanju kot samo znanje, pa vemo, da pomeni garancijo za uspešno bodočnost na vseh življenjskih področjih, kot tudi pri papigah in našem druženju, ter življenju z njimi.

POZDRAV VSEM

Naš naslov:

Sekardi Robert
C. 1. maja 109
4270 Jesenice
Slovenija
– Evropa

Tel.: (00386) 4 5863484
Fax.: (00386) 4 5303100

Mobile – GSM (00386) 41 401 000
Mobile – GSM (00386) 70 727 727

E-mail: robert.sekardi@independence-int.si

 

 

 

    © 2003 Robert Sekardi. Vse pravice pridržane. Oblikoval: Mitja Zupanec